reede, august 18

paluge ja teile antakse...

käisin täna külas sõbrannal, kes on pool aastat depressioonis olnud. ta pole isegi suutnud telefonile vastata. olen saatnud talle vahetevahel sõnumeid, et kuidas läheb ja et mõtlen ta peale ja palvetan. seekord ta helistas ise tagasi ning saime kokku. olen hästi rõõmus, et tal läheb nüüd palju paremini ja ta on saanud rohtudega depressioonile piiri panna. kõige toredam oli aga see, et ta oli just palvetanud oma vanade sõprade eest ja et nendega uuesti suhteid luua. siis tuligi kohe minu sõnum. no ütle nüüd! jumal ajab oma asju kiiresti ja korralikult...

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mis selle depressiooni siis põhjustas?
Mõnikord ma kohe ei saa aru, et millega soomlased tegelevad, et neid regulaarselt umbes kord aastas deprekas tabab. Täpsemalt depressioon- see on just soomelikult pikk, sünge ja kõikehaarav tunne- mitte nagu eestlaste kerglaslik ja juhuslik deprekas.
Muidugi on ka võimalus, et siinmail asjadest nii avalikult ei räägita ja kõik need torssis Siimud, Malled ja Jaanid on lihtsalt depressioonis.

Ei tea ja, miks see elu korraga nii raskeks on läinud? vahest ei tee inimesed enam korralikult füüsilist tööd? Näiteks kraavi kaevates ei ole võimalik deprekat saada sest sa näed kohe oma töö tagajärgi ja tunned ennast väga edukana.

annushka ütles ...

aga raudpolt, andrjuha, et füüsiline töö on tohutult tähtis asi. see sõbranna ütles, et ta käib nüüd jõusaalis vähemalt 2 korda nädalas, muidu pea ei kannata elu välja...

mul on ka soomes elades ikka täitsa pikk ja korralik masendus peal olnud. käisin isegi psihhaloogi juures nutmas. tead, ma arvan, et soome kraanivees on masendusmullid sees. sellepärast sommid muudkui põevad oma deprekaid...

Anonüümne ütles ...

Ega jah. Ma oletan, et kui sul on vaja pidevalt reaalsuses sebida ja vaadata samal, et keegi Vova või Mati sulle Lasnakal möödaminnes pudeliga pähe ei löö, siis pole deprekaks aegagi. Näiteks nõuka ajal pidi tegelema pidevalt väga praktiliste teemadega a la: abc 4ndas müüakse kurki- vaja minna sappa, kust saada suvila jaoks tõrvapappi?, mis ajal on parim oma tööautost bensu varastada? jmt. Aga mis nüüd- sa võid elada mitu kuud ilma, et midagi juhtuks- selge, et kisub deprekaks. Aga kui pidevalt on mingi kamm, siis pole aega analüüsida vaid tuleb muudkui suusatada. Ja ka meeleolud on selged ja lihtsad: viha, rõõm, pettumus, kadedus, õnnetunne ja rahulolu jne. Ei mingit ebamäärast masendust.

annushka ütles ...

peaks tegema sellise ekstreemlaagri depressioonihaigetele. pooleks aastaks nõukaaegsesse pioneerilaagrisse survaivima. siis tuleks eluisu kohe tagasi, jah?